Werk, geld en uitkering

Hulp van anderen bij het oplossen van schulden

Met hulp van anderen kunt u weer grip krijgen op uw geldzaken en uw schulden stap voor stap wegwerken. Begin vandaag nog.

Aan de slag met hulp

Het kan lastig zijn om overzicht te krijgen. Misschien weet u niet waar u moet beginnen. Iemand anders kan u helpen om het probleem op te delen in stukjes, zodat het makkelijker wordt om te beginnen. Wat u samen kunt doen:

Contact opnemen met schuldeisers

Het kan fijn zijn om wat hulp te hebben bij het bellen naar uw schuldeisers of het schrijven van brieven aan uw schuldeisers, waarin u vraagt om uitstel van betaling of een aangepaste betalingsregeling. Neem altijd contact op met uw schuldeisers, over het algemeen zijn zij meer dan bereid u te helpen met uw situatie. Door iets van u te laten horen kunt u erger voorkomen!

Op de website van het Juridisch Loket en op Zelfjeschuldenregelen.nl vindt u voorbeeldbrieven waar u samen met anderen mee aan de slag kunt.

Geld lenen

Misschien wil iemand u een geldbedrag lenen, waardoor u (een deel van) uw schulden kunt aflossen.

Ook leningen van bekenden zijn schulden. Denk er dus goed over na voordat u er een afsluit. Het is belangrijk dat u goede afspraken maakt over wanneer en hoe u het geld weer terugbetaalt. Het is het beste om deze afspraken schriftelijk vast te leggen en te ondertekenen.

Heeft u een uitkering? Meld deze lening dan wel bij de gemeente en leen het geld nog niet totdat u toestemming heeft gekregen.

U kunt ook eerst contact opnemen met de schuldhulpverlening in uw gemeente voor advies.

Zelf iemand met schulden helpen

Denkt u dat iemand in uw omgeving misschien geldproblemen heeft? Op de website Eerste hulp bij Schulden leest u alles over het herkennen van geldproblemen en het bieden van hulp aan mensen met schulden.

U kunt ook de 'checklist schulden' invullen op de website van de Rijksoverheid. U krijgt dan een overzicht van de hulp die mogelijk is, op basis van de persoonlijke situatie van degene die geldproblemen heeft.